Op donderdag 18 januari zijn de deelnemers van het TechMBA-programma voor een tweedaagse studiereis in alle vroegte afgereisd naar Brussel om alles te weten te komen over de werking van de Europese Unie. De deelnemers kregen gedurende deze twee dagen een intensief programma voorgeschoteld.

De EU en de rol van Nederland

“In ons werk hebben we dagelijks te maken met Nederlandse regelgeving, dat in veel gevallen te herleiden is tot besluiten in Brussel. Denk bijvoorbeeld aan de regels voor Europese aanbestedingen en Mileuregels. Vandaar dat het voor ons van belang is de ins en outs te kennen van dit speelveld”, aldus Aart Woonink, adviseur Geluid bij Cauberg-Huygen.

Nederland binnen de EU

Gestart werd met een uitleg over de rol en plek van Nederland binnen de Europese Unie, en wat de invloeden zijn van bedrijven, burgers en beroepsorganisaties. Aart: “Niet alleen hebben wij hierbij inzicht gekregen in de werking van het Europees Parlement en de Europese Commissie, maar ook wat de rol is en wat de doelstellingen zijn van de Nederlandse vertegenwoordiging”.

“Wij weten niet alleen meer over de werking van Europa, maar ook hoe te werken in Europa” – Aart Woonink, adviseur Cauberg Huygen

Rondleiding Europees Parlement

In het schema mocht een bezoek aan het Europees Parlement natuurlijk niet ontbreken. Aart: “We werden rondgeleid door een assistent parlementslid van D66, die ons alle ins en outs  van dit indrukwekkende instituut heeft bijgebracht”. Overigens was het  Europees Parlement in deze periode in Straatsburg gezeteld waardoor wij alle ruimte hadden. De deelnemers van het TechMBA-programma kregen tussen de bedrijven door genoeg inzicht in de stad aangezien de bezoeken tussen de verschillende gebouwen te voet zijn afgelegd.

Studiebezoek MBA-deelnemers aan Europese Unie

Werking Europese markt

De tweede dag werd afgetrapt met een lezing van prof. dr. dr. Doris Hildebrand, waarin diep werd ingegaan over de werking van de Europese markt de beïnvloeding en controle hiervan door EU. Aart : “Met advisering en regulering wordt zo een economisch klimaat gecreëerd waarin ontwikkeling en vooruitgang het doel blijft. Brussel daagt bedrijven en personen uit hieraan een bijdrage te leveren”.

Cauberg Huygen bedankt Rob Boudewijn en Sophia Bout voor deze indrukwekkende kennismaking met het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met