Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/techmba.nl/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/customer/www/techmba.nl/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php:29) in /home/customer/www/techmba.nl/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
TechMBA https://techmba.nl Tue, 22 Sep 2020 15:27:42 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.2 https://techmba.nl/wp-content/uploads/2019/08/cropped-logo_large-32x32.jpg TechMBA https://techmba.nl 32 32 André Mutter: ‘Treed uit je comfortzone’ https://techmba.nl/andre-mutter-treed-uit-je-comfortzone/ Tue, 22 Sep 2020 08:53:17 +0000 https://techmba.nl/?p=4563 Al sinds het begin van het TechMBA-programma, nu zo’n drie jaar geleden, is hij van de partij. Andre Mutter, directeur van Omgevingsdienst Midden-Holland, maakt deel uit van de studie- en...

Het bericht André Mutter: ‘Treed uit je comfortzone’ verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Al sinds het begin van het TechMBA-programma, nu zo’n drie jaar geleden, is hij van de partij. Andre Mutter, directeur van Omgevingsdienst Midden-Holland, maakt deel uit van de studie- en examencommissie en staat bekend om zijn kritische blik en dito vragen. Hoe kijkt hij terug op deze TechMBA-leergang? En heeft hij nog tips voor de volgende lichting deelnemers?

Volwassen

“In vergelijking met de vorige leergang is er duidelijk verdere progressie geboekt in het curriculum en is het programma meer uitgekristalliseerd. Het onderzoek en de aanpak zit als een rode draad door de opleiding verwerkt en dat zie je ook terug in de stukken die zijn neergelegd. De deelnemers stonden er dit jaar met hun producten in relatie tot de pitch erg zelfverzekerd bij.

“Het leuke was dat er bij een tweetal eindopdrachten laaghangend fruit hing”

Ook de vraagtekens die je weleens bij een pitch of eventuele andere twijfels zijn gewoon weggenomen. Je ziet dat er volwassen stukken liggen met een kop en een staart. Gewoon goede producten. Het leuke was dat er bij een aantal eindopdrachten, twee in het bijzonder, wel laaghangend fruit hing. Met één ervan wordt nu zelfs al omzet gedraaid.”

Invloed coronacrisis

“De TechMBA kon helaas niet ontkomen aan de effecten van de coronacrisis. Daardoor ontbraken dit jaar de opdrachtgevers. Daar was vanwege de crisis gewoon niets aan te doen. Er waren klanten zoals woningcorporaties, scholen en dergelijken die ik graag meer betrokken had gezien bij de afronding van de opdrachten. Ook duurde deze TechMBA-leergang door corona een half jaar langer. Uiteindelijk zagen we een gaatje voor de afsluitende sessie en hebben toen direct de knoop doorgehakt.”

Advies aan toekomstige kandidaten

“Zorg dat je plezier hebt in het volgen van de opleiding. Natuurlijk start je met de TechMBA om resultaat te behalen en je diploma te krijgen, maar vergeet in dit traject niet om plezier te hebben. Voor het inhoudelijke wil ik het volgende advies geven; zorg dat als je werkt aan een business case dat deze concreet is. Het is belangrijk dat je de resultaten en de uitkomsten heel concreet hebt en tot op de bodem uitgewerkt. Wat mij betreft het liefste in getallen.”

 “Wees brutaler, dat is ondernemerschap”

“Ik wil toekomstige studenten het advies geven om meer uit hun comfortzone te treden. Bijvoorbeeld door het wat generieker te maken. Door dingen wat meer te veralgemeniseren op basis van wat je met de beperkte tijd en capaciteit zou kunnen doen. Geef dan wel duidelijk aan dat welke gegevens je hiervoor extrapoleert en welke aannames je daarbij maakt. Je hoeft niet te bescheiden te zijn in het trekken van je conclusie. Dat hoeft wat mij betreft niet. Wees brutaler, dat is ondernemerschap.”

Lees ook:

Afstuderen aan de TechMBA in coronatijd
Duurzaamheid door een nieuwe bril
College over de juridische aspecten van ondernemen
Leerzaam bezoek TechMBA aan de EU in Brussel
Nachtwerk voor TechMBA-deelnemers in Zuid-Afrika
TechMBA-opleiding officieel van start

Het bericht André Mutter: ‘Treed uit je comfortzone’ verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Afstuderen aan de TechMBA in coronatijd https://techmba.nl/afstuderen-aan-de-techmba-in-coronatijd/ Tue, 08 Sep 2020 14:49:08 +0000 https://techmba.nl/?p=4538 De coronacrisis gooide aanvankelijk de planning van het laatste deel van de tweede TechMBA-leergang in de war, maar op woensdag 19 augustus konden uiteindelijk de eindpresentaties van de deelnemers en...

Het bericht Afstuderen aan de TechMBA in coronatijd verscheen eerst op TechMBA.

]]>
De coronacrisis gooide aanvankelijk de planning van het laatste deel van de tweede TechMBA-leergang in de war, maar op woensdag 19 augustus konden uiteindelijk de eindpresentaties van de deelnemers en de uitreiking van de TechMBA-certificaten plaatsvinden. Door de goede voorbereiding van de studenten liepen de presentaties op rolletjes. Een terugblik op de afronding van TechMBA-leergang 2019-2020.

Ontspannen sfeer

Het mooie weer en de groene omgeving van Nationaal Fruitpark Ochten zorgden bij aankomst van de negen studenten voor een ontspannen sfeer, al was de spanning voor het geven van de presentaties bij sommigen wel voelbaar. Na een kort voorwoord door Hans Bossert, programmaleider van de TechMBA, konden de eerste studenten beginnen met de presentatie van hun zelf gekozen en uitgewerkte TechMBA-praktijkopdracht.

Uiteenlopende cases

Aan de diversiteit van de gekozen opdrachten is te zien dat de studenten de grenzen van hun eigen vakgebied hebben opgezocht. Zo hebben Thomas Taris en Niko Divendal zich met hun TechMBA-opdracht gestort op het ontwikkelen van een coachingtraject voor nieuwe medewerkers, compleet met on-boarding bordspel! Ook Niels van Strien heeft nieuwe wegen bewandeld met een innovatief systeem met sensoren voor continu milieutoezicht bij bedrijven, terwijl Marcel Blankvoort en Menno Spierenburg een slimmer onderhoudsconcept voor corporaties en VvE’s hebben uitgewerkt.

Om in 2050 de Klimaatdoelstellingen te kunnen behalen, hebben Joselien Dekkers en Iris de Goijer voor gemeenten een stimuleringssysteem ontwikkeld voor duurzaam bouwen. Enkele gemeenten hebben al interesse getoond in implementatie van deze Duurzaamheidsbonus. Jan-Willem van Wijngen en Bjorn Wolters tenslotte hebben vanuit hun expertise gekeken naar mogelijkheden voor bestaande bouw om over te schakelen op het gebruik van waterstof als energiebron.

Sociale intermezzos

Tussen de presentaties door was er gelegenheid om buiten samen van de zon te genieten en de presentaties te bespreken. Hoewel men inmiddels goed geoefend was in het voor publiek kort en krachtig een boodschap overtuigend te brengen, was bij de meeste van degene die hun eindpresentatie al gegeven hadden, te merken dat er last van hun schouders was gevallen.

Uitreiking

Na afloop van de presentaties van de studenten trok de studiecommissie, onder leiding van Hans Bossert en met verder Louis van Brakel, directeur Cauberg Huygen, André Mutter, directeur Omgevingsdienst Midden-Holland, Berthil Dolmans, directeur van de Dolmans Group en Johan Blom, TechMBA-program manager, zich terug om zich te beraden over de eindcijfers.

Drie kwartier na het in conclaaf gaan, kwam de studiecommissie terug van reces en stelde iedereen gerust door mede te delen dat iedereen was geslaagd. Daarna kreeg elke deelnemer zijn eindcijfer te horen en werd het officiële TechMBA-certificaat uitgereikt door Hans Bossert en kreeg men van Louis van Brakel een toepasselijk presentje in de vorm van een beeldje van een wielrenner op weg naar de top. Hiermee eindigde het officiële programma en was het tijd voor het keurig verzorgde buffet en passeerden, meer ontspannen, de afgelopen twee studiejaren de revue.

Op naar de derde leergang! De TechMBA is er klaar voor…

Het bericht Afstuderen aan de TechMBA in coronatijd verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Duurzaamheid door een nieuwe bril https://techmba.nl/duurzaamheid-door-een-nieuwe-bril/ Sun, 30 Aug 2020 23:40:17 +0000 https://techmba.nl/?p=4504 Op donderdag 20 augustus vonden bij Fruitpark in Ochten de eindpresentaties plaats van alweer de tweede leergang van de TechMBA. Adviseur Iris de Goijer is een van de negen deelnemers...

Het bericht Duurzaamheid door een nieuwe bril verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Op donderdag 20 augustus vonden bij Fruitpark in Ochten de eindpresentaties plaats van alweer de tweede leergang van de TechMBA. Adviseur Iris de Goijer is een van de negen deelnemers die geslaagd is voor het programma en verdiend het TechMBA-certificaat in ontvangst mocht nemen. Hoe heeft zij de TechMBA ervaren en welke geleerde vaardigheden hebben het meeste impact op haar werk? Een interview met Iris.

Wat was voor jou een eye-opener bij de opleiding?

“In mijn dagelijks werk ben ik normaal gesproken vooral technisch bezig en voer ik advieswerkzaamheden uit voor opdrachtgevers. Tijdens de TechMBA heb ik mij gefocust op de bedrijfskundige kant van bedrijven. Daardoor kijk je als het ware met een frisse blik naar je werk. Dat kwam ook terug in mijn opdracht met Joselien Dekkers. Samen hebben we een methode ontwikkeld om duurzaamheid bij nieuwbouwprojecten te stimuleren. Deze opdracht heeft raakvlakken met ons dagelijks werk als adviseur, maar door de bedrijfskundige benadering hebben we nu echt een mooi product neergezet.”

Welke vaardigheden opgedaan bij de TechMBA hebben het meeste impact op je huidige werk?

“In principe kan je alles wat je leert tijdens de colleges direct toepassen in de praktijk. De ene keer doe je dit iets bewuster dan de andere keer. Wat je vandaag leert pas je morgen toe. Prettig ook is dat je tijdens de opleiding gelijk terugkoppeling krijgt op geleverd werk.

Tijdens de TechMBA hebben we ook aan onze social skills gewerkt. Een vaardigheid die er daarbij uit springt is toch wel het leren pitchen. Als adviseur heb ik al veel ervaring met het geven van presentaties en het presenteren van ons werk aan opdrachtgevers, maar pitchen is een vak apart. In plaats van uitgebreid iets toe te lichten heb ik geleerd hoe je luisteraars enthousiast maakt en je een verhaal kort en krachtig kunt vertellen.


Daarnaast maakte ik bij de TechMBA kennis met verschillende managementaspecten, dat in mijn huidige werk natuurlijk al een belangrijke onderdeel is. Tijdens de opleiding kregen we verschillende theorieën hierover, waardoor ik deze aspecten bewuster toe kan passen. Door de opleiding heb ik een andere blik op bedrijven en organisaties gekregen en begrijp ik beter waarom sommige bedrijfskundige keuzes gemaakt worden.”

Welke aspecten van de TechMBA trokken je het meest?

“Ik denk dat ik het meest geleerd heb van het eerste studieblok, gegeven door de Erasmus Universiteit. We gingen in op business models, analyseerden verschillende klanten en leerden hoe je een product of idee het beste kunt verkopen. Dat zijn dingen die ik niet dagelijks doe en dat vond ik daarom juist erg interessant .

Maar het leukste onderdeel vond ik misschien nog wel de reis naar Zuid-Afrika. Dat was heel intensief: je bent ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met elkaar op pad. Aan het begin van de week leer je een nieuw bedrijf kennen en aan het eind van de week moet je voor datzelfde bedrijf een verbetervoorstel indienen. Dat was pittig. Ik vond het erg leuk om te zien dat iedereen een ander voorstel had voor hetzelfde bedrijfskundige probleem. ”

Hoe was de groepsdynamiek?

“Het was een diverse groep met een hele fijne sfeer. Dit waren allemaal collega’s van verschillende vestigingen waar ik normaal gesproken minder contact mee heb. Een van de waardevolste dingen vind ik dan ook dat ik mijn collega’s beter heb leren kennen. We bellen elkaar nu sneller en helpen elkaar waar nodig.”

Wat zijn jouw plannen nu je de TechMBA hebt afgerond?

“Ik wil vooral verder gaan met het in mijn werk toepassen van de nieuwe inzichten en invalshoeken die deze TechMBA mij hebben verschaft. De volgende opleiding staat trouwens al weer op de planning: om in 2021 helemaal klaar te zijn voor BENG ga ik binnenkort examens doen om gecertificeerd EP-U/D adviseur te worden. Kortom, ik kijk ernaar uit om mij verder te ontwikkelen binnen Cauberg Huygen.”

Lees meer:

College over de juridische aspecten van ondernemen
Leerzaam bezoek TechMBA aan de EU in Brussel
Nachtwerk voor TechMBA in Zuid-Afrika
TechMBA-opleiding officieel van start

Het bericht Duurzaamheid door een nieuwe bril verscheen eerst op TechMBA.

]]>
College over de juridische aspecten van ondernemen https://techmba.nl/college-over-de-juridische-aspecten-van-ondernemen/ Fri, 29 Nov 2019 13:08:51 +0000 https://techmba.nl/?p=4471 Vorige week kregen de TechMBA-deelnemers pittige kost voor hun kiezen in de vorm van een college over wet- en regelgeving waar je als techondernemer mee te maken krijgt. Het college,...

Het bericht College over de juridische aspecten van ondernemen verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Vorige week kregen de TechMBA-deelnemers pittige kost voor hun kiezen in de vorm van een college over wet- en regelgeving waar je als techondernemer mee te maken krijgt. Het college, gegeven door mr. Jessica Böhm bij Fruitpark in Ochten, werd afgerond met een test over de gegeven stof. Tijdens de afsluitende borrel konden de deelnemers weer bijkomen van de vele juridische informatie.

Onmisbare leerstof

Als techondernemer krijg je in korte tijd veel met zaken te maken die niet direct betrekking hebben op je product of dienst, maar waar je vanuit de bedrijfsvoering wel zeer scherp op moet zijn. Denk daarbij aan wet- en regelgeving als het Ondernemersrecht en het Arbeidsrecht, maar ook aan de Wet DBA, de Aanbestedingswet en het Octrooirecht. In het college ging de docente uitgebreid in op de belangrijkste juridische zaken en waar je op moet letten.

Recht in al zijn vormen

Na een inleidend verhaal als opwarmer over de verschillende soorten recht, werd ingegaan op het Ondernemersrecht met zaken als rechtsvormen, rechtspersoonlijkheid en aansprakelijkheden. Het onderdeel Arbeidsrecht nam – met recht – een groot deel in van de presentatie. Aan bod kwamen onder meer afkortingen en termen als de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) en de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans, ingang 1 januari 2020), de proeftijd- en concurrentiebeding, de aanzegtermijn en wijzigingen in de Ketenregeling WWZ-WAB.

Ook de wijzigingen in het Ontslagrecht met de invoering van de WWZ, de verschillende ontslaggronden en de relatie tussen ziekteverzuim en de AVG werden minutieus door mr. Jessica Böhm besproken. Daarnaast werd aandacht besteed aan de Wet DBA in verband met het inhuren van zzp’ers en de aangekondigde herziening van deze wet door kabinet Rutte III.

In het laatste theoretische deel van het college werd ingegaan op onder meer het Octrooirecht, het Contractenrecht en de juridische betekenis en de bepalingen van de termen ‘wanprestatie’ en ‘onrechtmatige daad’. Om te zien of de lesstof goed was opgenomen door de deelnemers, werd een test afgenomen met een aantal lastige vragen en pittige cases.

Borrel om bij te komen

Het college werd afgesloten met een borrel, waarbij mr. Jessica Böhm in een meer informele setting beschikbaar was voor vragen over de leerstof en werd door de deelnemers onderling de antwoorden van de test besproken. Al met al was het een enerverende en leerzame dag. Met dank aan het Fruitpark in Ochten voor de inspirerende locatie en de vriendelijke zorgen!

Het bericht College over de juridische aspecten van ondernemen verscheen eerst op TechMBA.

]]>
TechMBA-opleiding officieel van start https://techmba.nl/techmba-opleiding-officieel-van-start/ Tue, 29 Oct 2019 15:15:56 +0000 https://techmba.nl/?p=4419 Na een incubatietijd van meer dan twee jaar is het programma van de TechMBA, een initiatief van ingenieursbureau Cauberg Huygen, volgroeid en is de inschrijving geopend voor de nieuwe leergang...

Het bericht TechMBA-opleiding officieel van start verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Na een incubatietijd van meer dan twee jaar is het programma van de TechMBA, een initiatief van ingenieursbureau Cauberg Huygen, volgroeid en is de inschrijving geopend voor de nieuwe leergang die in maart 2020 van start gaat. De TechMBA is een MBA-opleiding speciaal samengesteld en ontwikkeld voor technisch professionals die voor de volgende stap in hun carrière ondernemersvaardigheden nodig hebben.

Gefinetuned voor en door tech potentials

Al vanaf de conceptie van de TechMBA is het de bedoeling geweest deze Master of Business Administration-opleiding publiekelijk aan te bieden. Om dit mogelijk te maken is meer dan twee jaar intensief proefgedraaid met een groot aantal van adviseurs van Cauberg Huygen. De eerste lichting deelnemers is in 2017 gestart en sindsdien is het programma met elke volgende lichting verbeterd en aanscherpt op de behoeften van technisch professionals in hun organisatie.

Modulair opgebouwd

Compleet bedrijfskundig inzicht

Het TechMBA-programma is opgebouwd uit vier modules die naadloos op elkaar aansluiten. De module Innovation & Entrepeneurship geeft je een solide basis en actuele kennis van bedrijfskunde; bij de module Ondernemerslab breng je de theorie in de praktijk en werk je met feedback van mede-deelnemers aan het uitwerken van een eigen consultancy opdracht; voor de module European Business wordt een bezoek gebracht aan Brussel om inzicht te krijgen in de besluitvormingsprocessen, en de invloeden daarop, van de Europese Unie; en voor de module International Business verblijf je een week in Zuid-Afrika om kennis te maken met deze nieuwe, innovatieve economie.

Flexibiliteit door los te kiezen modules

Het volgen van de volledige TechMBA geeft je als deelnemer de meest brede ondernemersvisie, maar de vier studiemodules zijn ook los af te nemen. Zo heb je als student de flexibiliteit om één of meerdere modules te kiezen die voor jouw ambities de juiste toegevoegde waarde opleveren.

Start in maart 2020, inschrijving geopend

In maart 2020 gaat de leergang 2020-2021 van de TechMBA van start en de inschrijving daarvoor is per direct geopend. Vraag de brochure of schrijf je direct in. Twijfel je nog of heb je specifieke vragen over de TechMBA, neem dan contact met ons op.

Het bericht TechMBA-opleiding officieel van start verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Leerzaam bezoek TechMBA aan de EU in Brussel https://techmba.nl/leerzaam-mba-bezoek-aan-de-eu-in-brussel/ Thu, 18 Jul 2019 14:13:49 +0000 https://techmba.nl/?p=3697 Vorige week waren de deelnemers aan de TechMBA-opleiding twee dagen te gast in Brussel om inzicht te krijgen in de besluitvormingsprocessen van de Europese Unie. Menig vooroordeel of mening over...

Het bericht Leerzaam bezoek TechMBA aan de EU in Brussel verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Vorige week waren de deelnemers aan de TechMBA-opleiding twee dagen te gast in Brussel om inzicht te krijgen in de besluitvormingsprocessen van de Europese Unie. Menig vooroordeel of mening over Europa werd naar aanleiding van de presentaties weggenomen of bijgesteld.

Na donderdagochtend 11 juli eerst alvast de rolkoffertjes te hebben afgegeven bij het hotel en een kort bezoekje te hebben gebracht aan publiekstrekker Manneke Pis, ging de groep met TechMBA-deelnemers lopend op weg naar het Europees Parlement.

Europees Parlement: gekozen door het volk

Op de bezoekerstribune kreeg de TechMBA-groep informatie over de historie, werking en bevoegdheden van deze rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie en had men een goed zicht op plenaire vergaderzaal.

Na deze blik op de 751 zetels in de zaal konden de 20 Brusselgangers plaatsnemen in een veel kleinere ruimte. Samira Rafaela, de net op 2 juli geïnstalleerde Europarlementariër voor D66, stond daarin de TechMBA-deelnemers te woord en vertelde onder meer over haar drijfveren om zitting te nemen in het EP. Naast thema’s als kansengelijkheid binnen en buiten de Europese Unie en de Europese democratie dichterbij Nederlanders te brengen, is ze ook voor de mogelijkheid dat landen alvast voorsorteren op Europese regelgeving om innovatie te bevorderen. Al erkent ze dat er ook nadelen schuilen aan het innemen van een dergelijke ‘koppositie’.

Europese Commissie: initiator van wetsvoorstellen

Na een korte lunch in het hotel was in de middag een bezoek aan het gebouw van de Europese Commissie gepland. Dit Europese orgaan behartigt de belangen van de EU als geheel en heeft de exclusieve bevoegdheid wetsvoorstellen en beleid te initiëren.

Het taaie maar cruciale deel over de de algemene werking van de Europese Commissie en de besluitvoeringsprocedures binnen de Europese Unie werd door Guus Muijzers, econoom bij de EC, inzichtelijk gemaakt. Robert Nuij gaf daarna een presentatie over energielabels voor electrische apparaten in het kader van de EU-doelstelling om in 2030 een energiebesparing van 32,5 % gerealiseerd te hebben.

Vooral interessant voor het werkveld van de deelnemende ingenieurs aan de TechMBA is de ontwikkeling van de Smart Readiness Indicator (SRI) voor gebouwen. In de toekomst zullen de slimme regulatiesystemen voor energie en comfort meer en meer moeten worden toegepast om te kunnen voldoen aan gestelde EU-regels.

Diner parlant

Om de vermoeide voeten deze eerste studiedag in Brussel rust te gunnen en de vele informatie te laten bezinken was er voor de deelnemers aan de TechMBA kort de tijd om in te checken voor de hotelkamer, te douchen en neer te ploffen op het uitnodigende bed. Voor velen veels te vroeg werd iedereen alweer verwacht bij restaurant Leopold voor een diner met een drietal roulerende tafelgasten.

Vooral dit onderdeel van het TechMBA-programma werd door de deelnemers als zeer leerzaam ervaren vanwege de mogelijkheid veel informatie uit te wisselen door het informele karakter van het ‘diner parlant’. Deze gesprekspartners behartigden in Brussel de belangen van onder meer de waterschappen, de Noordelijke provincies, en verzekeringsbedrijven.

Permanente Vertegenwoordiging van Nederland

De tweede dag van het TechMBA-bezoek aan Brussel was wat planning betreft een stuk ruimer. In de ochtend was er bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie een gesprek met de milieu-attachée. Gesproken werd onder meer over de totstandkoming van de richtlijn voor het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen als fijnstof, stikstof en ammoniak.

Met zijn verhaal maakte hij duidelijk hoe in Brussel politiek bedreven wordt en het belang daarbij van informele gesprekken tussen PV’s van lidstaten om voldoende draagvlak te creëren voor een akkoord. Een aantal milieu-adviseurs stond toch wel perplex dat sommige grenswaarden voor uitstoot van deze stoffen via ‘handjeklap’ tussen lidstaten is bepaald.

BusinessEurope: de stem van bedrijven

Na een uitgebreide lunch stond het laatste onderdeel op het programma: een presentatie Leon de Graaf van BusinessEurope, een lobby-organisatie die zich inzet voor de belangen van alle bedrijven in de Europese Unie. Met een casus liet hij zien op welke wijze BusinessEurope invloed heeft gehad op het energiebeleid.

Hiermee werd het officiële programma van het bezoek aan de Europese Unie afgesloten. De deelnemers aan de TechMBA hebben in Brussel een goed idee gekregen hoe de besluitvorming rond wetten en richtlijnen in Europa plaatsvindt. Met dank aan Rob Boudewijn voor de organisatie van het EU-bezoek.

Het bericht Leerzaam bezoek TechMBA aan de EU in Brussel verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Nachtwerk voor TechMBA in Zuid-Afrika https://techmba.nl/nachtwerk-voor-mba-in-zuid-afrika/ Fri, 22 Feb 2019 16:16:54 +0000 https://techmba.nl/?p=2657 Begin deze maand waren tien deelnemers aan de TechMBA-opleiding afgereisd naar Zuid-Afrika om, in samenwerking met de Universiteit Stellenbosch, hun kennis te vergroten in Business Administration. Dit derde studieblok werd...

Het bericht Nachtwerk voor TechMBA in Zuid-Afrika verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Begin deze maand waren tien deelnemers aan de TechMBA-opleiding afgereisd naar Zuid-Afrika om, in samenwerking met de Universiteit Stellenbosch, hun kennis te vergroten in Business Administration. Dit derde studieblok werd door de studenten als zeer intensief en leerzaam ervaren. Samen met TechMBA-student Niels van Strien en program manager Johan Blom blikken wij terug op deze leerzame week.

Casus LYNERS

Zaterdagochtend 2 februari ging de groep studenten vol enthousiasme op weg naar Zuid-Afrika om de kneepjes van het MBA-vak te leren. Na een 11 uur durende vliegreis kwam de groep aan in het hotel waar zij op zondag gedurende een touristische dag konden bijkomen van de lange vlucht. De studieweek begon op maandag met in het ochtendprogramma twee hoorcolleges met de focus op de economische sector in Zuid-Afrika en het politieke landschap in Afrika. In de middag hebben de studenten het eerste bedrijf bezocht: ‘LYNERS’. Dit bedrijf is gespecialiseerd in advisering, engineering en projectmanagement in infrastructuur, civiele werkzaamheden en electrotechniek. Voor ‘LYNERS’ heeft de groep die middag de taak gekregen om een casus te behandelen en in de weken daarna een gedetailleerd adviesrapport te schrijven ter afsluiting van het studieblok.

Groepsfoto MBA Cauberg Huygen 2018-2019 in Zuid-Afrika

Staand (van l naar r): Joselien Dekkers, Thomas Taris, Menno Spierenburg, Niko Divendal, Bjorn Wolters, Marcel Blankvoort, Diederik Haveman, Niels van Strien, Jan-Willem van Wijngen, Iris de Goijer
Zittend (van l naar r): Sheena Maneveld, dr. Hans Bossert, dr. Victor Prins, Willemine Ridderhof, Berthil Dolmans, Louis van Brakel, Johan Blom

Tot diep in de nacht

De dagen die volgden bestonden uit hoorcolleges over uiteenlopende, actuele thema’s in Zuid-Afrika. Niels: “Vooral de hoorcolleges gericht op de politieke en economische omstandigheden in het bedrijfsleven hebben een blijvende indruk op mij gemaakt. Ook het bezoek aan ‘Capitec’, de meest succesvolle bank in het land, was overweldigend. De in de hoorcolleges behandelde grote verschillen binnen het land zijn duidelijk te merken”. Louis van Brakel, algemeen directeur van Cauberg Huygen, voegde zich op dag 5 bij de groep. Louis verbaasde zich over het feit dat de studenten tot midden in de nacht nog druk aan het werk waren. Ook voor Johan was dit moment memorabel: “Dit laat zien dat dat de studenten, ondanks de enorme stappen die ze al hebben gemaakt, vastberaden en gemotiveerd zijn om er alles uit te halen en verder te groeien in het vak. Dat is iets om trots op te zijn!”

Presenteren onder druk en voor hoog bezoek

De komst van aandeelhouder Berthil Dolmans van Dolmans, op de laatste studiedag in Zuid-Afrika, zorgde bij de studenten voor extra spanning bij de presenteren van de casus voor de jury. Deze jury bestond uit heer Prins van de universiteit Stellenbosch, de heer Lyners en de heer Filippi van de organisatie LYNERS, dr. Hans Bossert en Louis van Brakel. Niels zag in eerste instantie op tegen de presentatie, maar vond dit uiteindelijk toch het beste moment van de week. “Er was relatief weinig tijd ingeruimd voor de voorbereiding en ik had nog niet veel ervaring met presenteren, maar ik ben ontzettend blij met het eindresultaat en de prestatie die ik en de groep als geheel hebben neergezet”, aldus Niels. Na de presentatie was volgens Johan opluchting te zien op de gezichten van de studenten. Alle studenten hebben deze presentatie succesvol afgesloten. Zowel Hans, Berthil en Louis waren ontzettend trots op de prestaties van de studenten.

Afsluiting

Naast de inhoudelijke kennis die de studenten deze week hebben opgedaan, heeft Niels ook iets meegekregen over de mentaliteit van de inwoners van Zuid-Afrika, namelijk dat deze ondanks de moeilijke leefomstandigheden in het land toch veel positiviteit uitstralen. Niels: “Deze levenshouding ga ik zeker in mijn werk toepassen”. Aansluitend was er een informeel diner om de week af te sluiten, vanzelfsprekend in de vorm van een barbecue en met een overheerlijke wijnproeverij in Zuid-Afrikaanse stijl. De studenten hebben veel geleerd, maar het TechMBA-leerproces is nog niet afgerond. Vol goede moed gaan zij het adviesrapport afronden.

Met deze nieuwe kennis zijn onze medewerkers klaar om met een frisse blik aan de slag te gaan met de uitdagingen van Cauberg Huygen.

Het bericht Nachtwerk voor TechMBA in Zuid-Afrika verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Eindsprint TechMBA in Zuid-Afrika https://techmba.nl/eindsprint-dpa-mba-professionals-in-zuid-afrika/ Fri, 30 Mar 2018 10:02:47 +0000 https://techmba.nl/?p=431 Vorige week werd de eerste TechMBA afgesloten met een studiereis naar Zuid-Afrika. Naast het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden en innovatieve startups in de omgeving van Kaapstad en Stellenbosch was...

Het bericht Eindsprint TechMBA in Zuid-Afrika verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Vorige week werd de eerste TechMBA afgesloten met een studiereis naar Zuid-Afrika. Naast het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden en innovatieve startups in de omgeving van Kaapstad en Stellenbosch was het hoogtepunt de eindpresentaties van de consultancyopdrachten en de uitreiking van de diploma’s. Aart Woonink is in ieder geval een ervaring én een diploma rijker.

De potentie van Zuid-Afrika

“De maandag na aankomst zijn we met de TechMBA-groep begonnen om het leer- en werkklimaat in ons op te nemen en de University of Stellenbosch, onder leiding van prof. Hans Bossert, heeft daarvoor voor ons een zeer leerzaam programma ontwikkeld. Daarin is onder meer de huidige situatie van Zuid-Afrika uiteengezet, welke ontwikkelingen er spelen, waar het land tegenaan loopt en hoe dit wordt aangepakt, en hoe wij daarvan denken te kunnen leren.”

“Met behulp van een case study heeft prof. Andre Roux, hoofd van het Future Studies Program van de universiteit, ons de potentie van het land en de bewoners laten zien. Ook zijn alle valkuilen van het land besproken en is een mooie discussie ontstaan over de toekomst van Zuid-Afrika. Daarnaast  hebben we  een strategisch beeld gekregen van de digitale innovatie in Zuid-Afrika, wat de stappen zijn die gemaakt worden, welke wij als Nederlanders daarvan herkennen, en welke innovaties we terugzien in de rest van de wereld.”

New business en innovatie in Zuid-Afrika

“Om te zien hoe er wordt omgegaan met startups en innovatie in één van de townships van Kaapstad, stond de volgende dag een bezoek aan twee bedrijven op het programma. De eerste was Espinaca Innovations, een bedrijf dat bijzondere producten maakt op basis van spinazie. De drijfveer van oprichter Lufefe Nomjana, alias ‘The Spinach King’, is het bewerkstelligen van gezondere eetgewoonten van de bevolking in de township met behulp van een groente die binnen de township relatief makkelijk te telen is.”

“Het andere bedrijf dat bezocht werd was The Department of Coffee, het eerste ambachtelijke koffiehuis van de stoffige en arme township Khayelitsha. Een geesteskind van Wongama Baleni, Vusumzi Mamile en Vuyile Msaku. In dit deel van het land waar oploskoffie de norm is, zag dit drietal hun kans schoon om echt lekkere koffie te serveren en tegelijkertijd hun community te helpen ontwikkelen. Met passie, ambitie en moed hebben ze conventies getrotseerd en hun dromen waargemaakt. Ook hebben ze een ontwikkelingsprogramma opgezet dat de bewoners aanmoedigt zich open te stellen voor het nastreven van langetermijndoelen en –ambities.”

Eindpresentaties consultancyopdracht

“Het sluitstuk van de TechMBA was de afronding van de consultancyopdracht op vrijdag. Iedereen in de groep verheugde zich enorm op deze laatste dag. Ieder studiekoppel moest een presentatie geven over hun onderzoek. Vele uren studeren, ploeteren, inlezen in nieuwe materie en het komen tot nieuwe inzichten maakten dat we prachtige presentaties hebben gezien over diverse onderwerpen.

Het team van prof. Hans Bossert, dr. Bert Arnold, Louis van Brakel en Eric Winter stelden daarna kritische vragen over de inhoud van de onderwerpen, de impact op de organisatie en wat er verder met de resultaten gaat gebeuren. Na overleg van de examencommissie hebben we in het prachtige wijnhuis ‘Babylonstoren’ te horen gekregen dat wij allen geslaagd waren, waarna we de diploma’s in ontvangst mochten nemen.”

Wat heeft ons de TechMBA gebracht?

“We hebben niet alleen van de studiereis naar Zuid-Afrika genoten, maar van de hele reis die we hebben afgelegd met de TechMBA. Niet alleen de leiding, maar ook de sprekers, de bedrijven en mede-TechMBA-ers hebben ervoor gezorgd dat we volledig klaar zijn om te innoveren en ideeën succesvol te realiseren. En dat met meer kennis en daadkracht dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”

Het bericht Eindsprint TechMBA in Zuid-Afrika verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Studiebezoek TechMBA-deelnemers aan de Europese Unie https://techmba.nl/studiebezoek-mba-deelnemers-aan-de-europese-unie/ Tue, 23 Jan 2018 15:33:13 +0000 https://techmba.nl/?p=492 Op donderdag 18 januari zijn de deelnemers van het TechMBA-programma voor een tweedaagse studiereis in alle vroegte afgereisd naar Brussel om alles te weten te komen over de werking van...

Het bericht Studiebezoek TechMBA-deelnemers aan de Europese Unie verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Op donderdag 18 januari zijn de deelnemers van het TechMBA-programma voor een tweedaagse studiereis in alle vroegte afgereisd naar Brussel om alles te weten te komen over de werking van de Europese Unie. De deelnemers kregen gedurende deze twee dagen een intensief programma voorgeschoteld.

De EU en de rol van Nederland

“In ons werk hebben we dagelijks te maken met Nederlandse regelgeving, dat in veel gevallen te herleiden is tot besluiten in Brussel. Denk bijvoorbeeld aan de regels voor Europese aanbestedingen en Mileuregels. Vandaar dat het voor ons van belang is de ins en outs te kennen van dit speelveld”, aldus Aart Woonink, adviseur Geluid bij Cauberg-Huygen.

Nederland binnen de EU

Gestart werd met een uitleg over de rol en plek van Nederland binnen de Europese Unie, en wat de invloeden zijn van bedrijven, burgers en beroepsorganisaties. Aart: “Niet alleen hebben wij hierbij inzicht gekregen in de werking van het Europees Parlement en de Europese Commissie, maar ook wat de rol is en wat de doelstellingen zijn van de Nederlandse vertegenwoordiging”.

“Wij weten niet alleen meer over de werking van Europa, maar ook hoe te werken in Europa” – Aart Woonink, adviseur Cauberg Huygen

Rondleiding Europees Parlement

In het schema mocht een bezoek aan het Europees Parlement natuurlijk niet ontbreken. Aart: “We werden rondgeleid door een assistent parlementslid van D66, die ons alle ins en outs  van dit indrukwekkende instituut heeft bijgebracht”. Overigens was het  Europees Parlement in deze periode in Straatsburg gezeteld waardoor wij alle ruimte hadden. De deelnemers van het TechMBA-programma kregen tussen de bedrijven door genoeg inzicht in de stad aangezien de bezoeken tussen de verschillende gebouwen te voet zijn afgelegd.

Studiebezoek MBA-deelnemers aan Europese Unie

Werking Europese markt

De tweede dag werd afgetrapt met een lezing van prof. dr. dr. Doris Hildebrand, waarin diep werd ingegaan over de werking van de Europese markt de beïnvloeding en controle hiervan door EU. Aart : “Met advisering en regulering wordt zo een economisch klimaat gecreëerd waarin ontwikkeling en vooruitgang het doel blijft. Brussel daagt bedrijven en personen uit hieraan een bijdrage te leveren”.

Cauberg Huygen bedankt Rob Boudewijn en Sophia Bout voor deze indrukwekkende kennismaking met het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Het bericht Studiebezoek TechMBA-deelnemers aan de Europese Unie verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Aart Woonink: “Vandaag leren, is morgen presteren” https://techmba.nl/aart-woonink-vandaag-leren-is-morgen-presteren/ Tue, 22 Aug 2017 10:57:59 +0000 https://techmba.nl/?p=1785 Eind april vond de kick-off plaats van het TechMBA-programma. De eerste lichting van dit nieuwe kennisinitiatief bestaat uit een select aantal medewerkers van Cauberg Huygen die op basis van ingeleverd...

Het bericht Aart Woonink: “Vandaag leren, is morgen presteren” verscheen eerst op TechMBA.

]]>
Eind april vond de kick-off plaats van het TechMBA-programma. De eerste lichting van dit nieuwe kennisinitiatief bestaat uit een select aantal medewerkers van Cauberg Huygen die op basis van ingeleverd werk en motivatie zijn uitgekozen. Inmiddels zijn we vier maanden verder en zijn we benieuwd naar de voortgang. Aart Woonink (34), adviseur Geluid in Zwolle, geeft een update.

Aanmelden was unieke kans

“Toen ik hoorde van het TechMBA-initiatief, heb ik mij direct ingeschreven. Het was een kans op persoonlijke groei die ik niet wilde laten schieten. Als adviseur Geluid heb ik veel te maken met de financiële, organisatorische en maatschappelijke belangen van gemeentes en bedrijven en hun bedrijfstechnische aspecten. Door de TechMBA hoopte ik meer inzicht te krijgen in de problematiek die er rond een project speelt, zodat ik gemeentes en bedrijven nog breder kan adviseren.”

MBA 2017 - 2018

© Ruben May

Inzicht in de markt

“Na een sollicitatieprocedure ben ik één van de vijftien gegadigden die de opleiding mag volgen. Dit betekent dat ik een jaar lang op diverse locaties onderwijs krijg van diverse vakspecialisten. Na een kick-off georganiseerd door de Rotterdam School of Management krijg ik direct tools waarmee ik me kan onderscheiden in het ondernemerschap. Zo leer ik over Het Business Canvas Model, de Customer Journey en de Customer Experience, methodes waardoor ik beter kan ondernemen in mijn vakgebied. Ik krijg beter inzicht in het businessmodel van een onderneming, begrijp meer van de breedte van de onderneming en hoe de markt in elkaar zit.”

Direct bruikbare handvaten

“In middels is de zomerstop bijna voorbij en de TechMBA heeft me al ontzettend veel gebracht. In mijn studie en loopbaan heb ik weinig geleerd over Finance en Marketing. Door de studiedagen over Marketing weet ik nu hoe ik producten en diensten beter kan laten matchen met de vraag van de klant. Het gaat namelijk niet alleen om ons product en de prijs maar het draait vooral om begrip bij de klant. Deze moet weten dat zijn vragen beantwoord worden en dat wij hem proactief helpen met zijn project. Daarnaast spelen er voor een opdrachtgever ook belangen op financieel en organisatorisch vlak. Wanneer je deze begrijpt, kan jij je onderscheiden bij de opdrachtgever. Als ik nú een opdracht niet krijg, kijk ik naar hoe ik ons product beter had kunnen laten onderscheiden en of ik onze kwaliteit en meerwaarde wel goed op onze klant heb overgebracht.”

MBA 2017 - 2018

© Ruben May

Stappen maken als professional

“Het mooie van de opleiding is dat je je voorbereidt aan de hand van casussen die je zelf hebt meegemaakt. Alle informatie die ik tijdens de studiedagen krijg, kan ik meteen de volgende dag gebruiken. Vandaag leren, is morgen presteren en dat is fantastisch omdat je als professional direct stappen maakt. En vergeet je even hoe het zat, dan is er nog een bibliotheek aan naslagwerk dat ik kan raadplegen. Handig voor nu, maar ook voor de toekomst.”

MBA 2017 - 2018

© Ruben May

Het bericht Aart Woonink: “Vandaag leren, is morgen presteren” verscheen eerst op TechMBA.

]]>