Vorige week werd de eerste TechMBA afgesloten met een studiereis naar Zuid-Afrika. Naast het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden en innovatieve startups in de omgeving van Kaapstad en Stellenbosch was het hoogtepunt de eindpresentaties van de consultancyopdrachten en de uitreiking van de diploma’s. Aart Woonink is in ieder geval een ervaring én een diploma rijker.
De potentie van Zuid-Afrika
“De maandag na aankomst zijn we met de TechMBA-groep begonnen om het leer- en werkklimaat in ons op te nemen en de University of Stellenbosch, onder leiding van prof. Hans Bossert, heeft daarvoor voor ons een zeer leerzaam programma ontwikkeld. Daarin is onder meer de huidige situatie van Zuid-Afrika uiteengezet, welke ontwikkelingen er spelen, waar het land tegenaan loopt en hoe dit wordt aangepakt, en hoe wij daarvan denken te kunnen leren.”
“Met behulp van een case study heeft prof. Andre Roux, hoofd van het Future Studies Program van de universiteit, ons de potentie van het land en de bewoners laten zien. Ook zijn alle valkuilen van het land besproken en is een mooie discussie ontstaan over de toekomst van Zuid-Afrika. Daarnaast hebben we een strategisch beeld gekregen van de digitale innovatie in Zuid-Afrika, wat de stappen zijn die gemaakt worden, welke wij als Nederlanders daarvan herkennen, en welke innovaties we terugzien in de rest van de wereld.”
New business en innovatie in Zuid-Afrika
“Om te zien hoe er wordt omgegaan met startups en innovatie in één van de townships van Kaapstad, stond de volgende dag een bezoek aan twee bedrijven op het programma. De eerste was Espinaca Innovations, een bedrijf dat bijzondere producten maakt op basis van spinazie. De drijfveer van oprichter Lufefe Nomjana, alias ‘The Spinach King’, is het bewerkstelligen van gezondere eetgewoonten van de bevolking in de township met behulp van een groente die binnen de township relatief makkelijk te telen is.”
“Het andere bedrijf dat bezocht werd was The Department of Coffee, het eerste ambachtelijke koffiehuis van de stoffige en arme township Khayelitsha. Een geesteskind van Wongama Baleni, Vusumzi Mamile en Vuyile Msaku. In dit deel van het land waar oploskoffie de norm is, zag dit drietal hun kans schoon om echt lekkere koffie te serveren en tegelijkertijd hun community te helpen ontwikkelen. Met passie, ambitie en moed hebben ze conventies getrotseerd en hun dromen waargemaakt. Ook hebben ze een ontwikkelingsprogramma opgezet dat de bewoners aanmoedigt zich open te stellen voor het nastreven van langetermijndoelen en –ambities.”
Eindpresentaties consultancyopdracht
“Het sluitstuk van de TechMBA was de afronding van de consultancyopdracht op vrijdag. Iedereen in de groep verheugde zich enorm op deze laatste dag. Ieder studiekoppel moest een presentatie geven over hun onderzoek. Vele uren studeren, ploeteren, inlezen in nieuwe materie en het komen tot nieuwe inzichten maakten dat we prachtige presentaties hebben gezien over diverse onderwerpen.
Het team van prof. Hans Bossert, dr. Bert Arnold, Louis van Brakel en Eric Winter stelden daarna kritische vragen over de inhoud van de onderwerpen, de impact op de organisatie en wat er verder met de resultaten gaat gebeuren. Na overleg van de examencommissie hebben we in het prachtige wijnhuis ‘Babylonstoren’ te horen gekregen dat wij allen geslaagd waren, waarna we de diploma’s in ontvangst mochten nemen.”
Wat heeft ons de TechMBA gebracht?
“We hebben niet alleen van de studiereis naar Zuid-Afrika genoten, maar van de hele reis die we hebben afgelegd met de TechMBA. Niet alleen de leiding, maar ook de sprekers, de bedrijven en mede-TechMBA-ers hebben ervoor gezorgd dat we volledig klaar zijn om te innoveren en ideeën succesvol te realiseren. En dat met meer kennis en daadkracht dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”